Auskultoinnista Juristiliiton edunvalvonnan keihäänkärki

Nuoret Juristit ry perustettiin vuonna 1938 parantamaan auskultanttien asemaa ja maailma ei ole tältä osin vieläkään valmis. Vuosien aikana on toki tapahtunut paljon ja nykyään auskultoinnista saa esimerkiksi palkkaa ja hakujärjestelmää on saatu uudistettua oikeudenmukaisemmaksi. 

Auskultointiin liittyy kuitenkin edelleen merkittäviä epäkohtia, joihin on viime vuosina kiinnitetty laajemminkin huomiota. Helsingin Sanomat teki pari vuotta sitten jutun tuomioistuinharjoittelun ongelmista. Samoin Juristiuutisten laaja selvitys avasi monen silmät asian suhteen. Juristiliitto on tehnyt viime vuosina useita kyselyitä käräjänotaareille, joiden tulokset ovat jossain määrin pysäyttäviä.

Juristiliitto perusti alkuvuodesta erillisen työryhmän, jossa Nuoret Juristitkin oli edustettuna, miettimään uudistuksia / kehittämiskohteita auskultoinnin suhteen. Työryhmän tuloksena tehtiin konkreettinen tiekartta tuomioistuinharjoittelu kehittämiseksi. Tämä tiekartta lähetettiin tiedoksi oikeusministeriölle ja ministerille, tuomioistuinvirastolla ja kaikille päällikkötuomareille. 

Töitä tuomioistuinharjoittelun parantamiseksi on edelleen jatkettava. Viime vuosina hakijamäärät auskultoimaan ovat edelleen olleet korkealla, mutta toistaalta peruuntumismäärät ovat huomattavia. Jopa kymmeniä prosentteja paikan saaneista peruuttavat paikkansa ennen tuomioistuinharjoittelun alkamista. Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että jotain on tehtävä. 

Nuoret Juristit tulevat tekemään töitä auskultoinni parantamiseksi. On yleisesti tiedossa, että tuomioistuimet kärsivät tällä hetkellä tietyin osin rekrytointiongelmista ja pohjasyy voidaan tietyiltä osin johtaa auskultoinnista. Mikäli auskultointikokemus ei ole hyvä, miksi ihminen haluaisi hakeutua tuomioistuinlaitokseen pysyvästi töihin? 

Käräjänotaaripalkan nostamisen on oltava edunvaltontatyön keskiössä. Auskultantin palkka on tällä hetkellä keskimäärin noin 2500 euroa, eikä tähän ole tehty minkäänlaista parannusta vuosiin. Kyseessä on virkavastuulla tehtävä asiantuntijatyö, josta kuuluu saada tämän vastuun mukainen palkka. On huomattava, että käräjänotaarit ovat merkittävä työresurssi tuomioistuimille. Vertailukohdaksi voi ottaa apulaissyyttäjät, joiden palkka on ensimmäiset kuusi kuukautta 3100 euroa ja tämän jälkeen noin 4400 euroa. Matala palkkaus johtaa todellisuudessa siihen, että kaikilla ei ole mahdollisuutta hakeutua auskultoimaan. Edelleen monet auskultantit joutuvat syömään säästönsä tai pahimmillaan ottamaan lainaa auskultoinnin suorittamiseksi. 

Toiseksi tuomioistuinharjoittelu on saatava yhdenmukaiseksi koko valtakunnassa. Kyselyistä ja puskaradiosta tiedämme, että auskultointi eroaa merkittävästi eri käräjäoikeuksien välillä. Tietyt käräjäoikeudet, kuten Pirkanmaan käräjäoikeus, loistavat auskultointikokemuksissa, kun taas toiset eivät niinkään. Tuomioistuinviraston ja tuomarinkoulutuslautakunnan on luotava käräjäoikeuksille yhdenmukaiset ohjeet tuomioistuinharjoittelun toteuttamiseksi ja valvottava näitä tarpeen mukaan. Tuomioistuinharjoittelu on lainkäyttötehtävä, jossa käräjänotaarin ei tule paikata sihteeriresurssia. 

Kolmanneksi käräjänotaaripaikat on jaettava maantieteellisesti oikeudenmukaisesti. Notaariresurssin on keskityttävä niihin käräjäoikeuksiin, joissa tähän on tarvetta. 

Nuoret Juristit ovat aidosti nuorten asialla ja auskultoinnin parantaminen on meille sydämen asia. 

Muista äänestää!

Nuorten Juristien ehdokkaat löydät täältä ja samoin kannattaa ottaa Nujun somekanavat haltuun.

Lisätietoja vaaleista, äänesysohjeet ja vaalikone löytyy Juristiliiton äänestyssivuilta.

Alla Juristiuutisten paperilehdessä ollut juttu tuomioistuinharjoittelun kehittämisestä.

Nuoret Juristit ry